Ett livsprojekt - att renovera hus!

Bygga altan eller trädäck?


skrivet den 20 mar av Admin, klockan:09:05

Funderar du på att bygga altan eller trädäck? Här går vi igenom alla utgifter du behöver ta med i beräkningen och undersöker vad ett sådant bygge egentligen kostar.

Bygga en altan eller ett trädäck kan du göra på olika sätt och därmed varierar naturligtvis kostnaden. Vi gav oss ändå på uppgiften att försöka reda ut vad det kan kosta att bygga altan eller trädäck.

Vårt prisexempel bygger på en altan som kan anses vara ganska standard både i materialval och tillval. Tomten är plan och markförhållandena goda.

Totalt för 100 kvadratmeter stor altan av tryckimpregnerat virke inklusive ROT-avdrag: 80 200 kr

Totalt för 100 kvadratmeter stor altan exklusive ROT-avdrag: 125 400 kronor

Delsummor:

Snickeri
Arbete: 160 h à 500 kr, 80 000 kr
Material: 25 000 kr
Totalt: 105 000 kr
Avgår ev. ROT - 40 000 kr
Totalt efter ROT: 65 000 kr

Materialkostnad uppdelad i poster
Plintar: 2 000 kr
Stomme: 7 000 kr
Tralldäck: 14 000 kr
Skruv och förbrukning: 2 000 kr
Totalt: 25 000 kr 

Schaktning 100 kvadratmeter
Schaktning arbetstimmar: 16 timmar a 650 kr
Schaktning material: 10 000 kr
Totalt: 20 400 kr
Avgår ev. ROT - 5 200 kr

Totalt efter ROT: 15 200 kr

Faktorer som påverkar kostnad för altan/trädäck
Kostnaden för en altan ökar och minskar dels med storleken och dels med tillvalen. Ska du exempelvis ha ett tak över eller ett vindskydd i ena änden så måste grundkonstruktionen förstärkas, vilket ger en högre kostnad eftersom det blir mer material och fler arbetstimmar.

Å andra sidan måste du inte bygga taket samma år. Du kan säga till snickaren att förstärka för ett framtida tak, men låta bygga själva taket flera år senare. På så sätt slipper du ha en för ranglig konstruktion den dagen du vill montera taket, och snickaren behöver inte göra ingrepp i själva altankonstruktionen.

Kvadratmeterpriset blir också något lägre ju större altan du bygger och förhållandet fungerar även tvärtom.

– Kvadratmeterpriset minskar när du bygger större. Virket är ju en volymfråga, men när hantverkaren väl är på plats spelar det ingen roll om regeln är 2 eller 3 meter. Att ta dit en schaktmaskin kostar men att schakta 15-25 kvadrat istället för 10 påverkar inte priset nämnvärt. Sådana faktorer gör att kvadratmeterpriset minskar ju större du bygger, säger Anders Lundmark som är vd för Stilbyggare.se i Linköping och den som hjälpt oss ta fram räkneexemplet ovan.

Enligt hans erfarenhet ligger en standardaltan på cirka 1 000 kronor per kvadratmeter. Men ovanstående faktorer påverkar priset och du måste ta hänsyn till både hur du tänkt använda altanen, hur stor du vill ha den och hur tomten ser ut. Har du till exempel sank mark så måste det schaktas djupare och då krävs det mer material för att fylla upp vilket ökar kostnaden.

En ytterligare faktor som påverkar priset är materialvalet på själva golvet. Tryckimpregnerad trall är både billigast och vanligast. Dyrare alternativ är exempelvis ädelträ som t ex sibirisk lärk. 


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt