Ett livsprojekt - att renovera hus!

Frugan köper symaskin - nya gardiner varje månad


skrivet den 02 mar av anders_s, klockan:11:02

Nu var det längesen jag orkade skriva något överhuvudtaget. Är så trött på vintern och den här känslan av att befinna mig i idé. Mörkt, kallt och allmänt jäkla trist är vad det är. Nu ser jag fram emot våren och alla projekt som väntar! Har haft en massa tankar i huvudet under vintern men det är inte så många som har blivit av. Men EN sak vet jag! Jag orkar inte längre höra på gnället om den förbannade symaskinen som inte funkar! Varför måste man byta gardiner varje kvartal? Det är ju helt meningslöst och DYRT också .... men nu har jag tröttnat på frugans tjat om en ny symaskin. En av mina vänners fru hade köpt en ny Husqvarna symaskin Overlock, på nätet. Jag gav efter, frugan beställde en igår .... nu kommer vi få nya gardiner varje månad :(.


Just nu värderat 2.5 av 42 människor

 • Currently 2,499999/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Ny värmepump


skrivet den 28 okt av Admin, klockan:11:01

Det som inte får hända har hänt! Värmepumpen i sommarstugan har klappat igen, trots att den bara är ett par år gammal. Jag har tidigare skrivit ett blogginlägg där jag diskuterade detta med olika typer av uppvärmning och då var jag inne på att låta en miljögodkänd vedpanna sköta uppvärmningnen. Så blev inte fallet den gången utan valet föll till slut på bergvärme, trots att det var dyrare att installera. Men det fungerade bra och värmepumpen har gått som en klocka ända fram till i fredags. 

 Jag märkte det först genom att det blev svinkallt i huset, och när jag sen gick och kollade på värmepumpen så lös ungefär alla servicelampor som finns. En tekniker var uppe igår och tittade på den och kunde konstatera med en suck att det här blir dyrt att reparera, förmodligen dyrare än att köpa en helt ny pump.

 Så nu är det bara att hosta upp x antal tusen, pengar som man hade kunnat köpa en resa för eller göra något kul för. Suck!   


Bli den första att värdera denna post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Skorsten till braskaminen sönder


skrivet den 30 maj av Admin, klockan:13:42

Vid förra mötet med vår sotare kom beskedet att vår braskamins skorsten inte var tät nog. Alltså kommer en dyr skorstensrenovering krävas. Skorstensrenovering i Stockholm verkar ligga på runt 18 tusen med montering av insatsrör. Vårt renoveringsprojekt verkar aldrig ta slut. Det som händer när kondens skapas är att vätskan orsakar frätskador, vilket gör att det fryser sönder och börjar läcka. Uppenbarligen har detta problem funnits länge och medfört en ökad brandrisk, samt hälsorisk för oss i huset. Hade jag vetat vilka tecken man ska kolla på när skorstenen börjar ge efter hade jag kunnat ta tag i detta mycket tidigare. Därför tänkte jag lista några tips på varningstecken när det kommer till ens skorsten:

 

 • Akta för en vitfärgad skorsten. Om den blir vitfärgad ovanför taket är det risk att det är på grund av att kondens finns i skorstenen.
 • Om det gått väldigt långt (som i vår situation) kan man även känna en syrlig lukt i huset. Detta var anledningen till att vi till slut kontaktade sotaren.
 • Till sist, slarva inte med att kontakta sotaren. 

 

 


Bli den första att värdera denna post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Renovera badrum


skrivet den 25 mar av Admin, klockan:10:50

Ska du renovera ett badrum är det lite saker du bör tänka på. Vi var nyligen med om ett läckage i golvet från en dusch på övervåningen där vattnet droppade från taket i köket. Inte bra alls, så när vi ändå var igång med att bryta upp golvet kunde vi lika gärna renovera hela badrummet. Badrummet var desutom från 70-talet så det kunde behöva en fräschare uppdatering.

Börja med att hitta inspiration till ditt badrum. Badrumsinspiration kan du hitta på alla möjliga webbplatser och inredningstidningar. 

Det första man bör tänka på när man ska renovera ett badrum är golvfallet, speciellt där du har tänkt ha duschen eftersom vattnet måste kunna rinna ner i en brunn. Titta också på hur planlösningen ser ut och hur du kan arbeta med det.

Har du tänkt kakla ditt badrum är det viktigt att du mäter rummet så att du har tillräckligt med material. Det är också viktigt att du gör upp en budget för renoveringen. Aldrig roligt när det sticker iväg.

Byt ut gamla våtrumsmattor, golvbrunnar och andra utrustningar som inte passar till den nya badrumsinredningen.

Oftar har byggföretag och snickare badrum som de även kan hjälpa dig att installera. Gör så mycket du kan, men när det komemr till rörarbete och liknande är det alltid bra att ta hjälp av en hantverkare.


Bli den första att värdera denna post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Bygga altan eller trädäck?


skrivet den 20 mar av Admin, klockan:09:05

Funderar du på att bygga altan eller trädäck? Här går vi igenom alla utgifter du behöver ta med i beräkningen och undersöker vad ett sådant bygge egentligen kostar.

Bygga en altan eller ett trädäck kan du göra på olika sätt och därmed varierar naturligtvis kostnaden. Vi gav oss ändå på uppgiften att försöka reda ut vad det kan kosta att bygga altan eller trädäck.

Vårt prisexempel bygger på en altan som kan anses vara ganska standard både i materialval och tillval. Tomten är plan och markförhållandena goda.

Totalt för 100 kvadratmeter stor altan av tryckimpregnerat virke inklusive ROT-avdrag: 80 200 kr

Totalt för 100 kvadratmeter stor altan exklusive ROT-avdrag: 125 400 kronor

Delsummor:

Snickeri
Arbete: 160 h à 500 kr, 80 000 kr
Material: 25 000 kr
Totalt: 105 000 kr
Avgår ev. ROT - 40 000 kr
Totalt efter ROT: 65 000 kr

Materialkostnad uppdelad i poster
Plintar: 2 000 kr
Stomme: 7 000 kr
Tralldäck: 14 000 kr
Skruv och förbrukning: 2 000 kr
Totalt: 25 000 kr 

Schaktning 100 kvadratmeter
Schaktning arbetstimmar: 16 timmar a 650 kr
Schaktning material: 10 000 kr
Totalt: 20 400 kr
Avgår ev. ROT - 5 200 kr

Totalt efter ROT: 15 200 kr

Faktorer som påverkar kostnad för altan/trädäck
Kostnaden för en altan ökar och minskar dels med storleken och dels med tillvalen. Ska du exempelvis ha ett tak över eller ett vindskydd i ena änden så måste grundkonstruktionen förstärkas, vilket ger en högre kostnad eftersom det blir mer material och fler arbetstimmar.

Å andra sidan måste du inte bygga taket samma år. Du kan säga till snickaren att förstärka för ett framtida tak, men låta bygga själva taket flera år senare. På så sätt slipper du ha en för ranglig konstruktion den dagen du vill montera taket, och snickaren behöver inte göra ingrepp i själva altankonstruktionen.

Kvadratmeterpriset blir också något lägre ju större altan du bygger och förhållandet fungerar även tvärtom.

– Kvadratmeterpriset minskar när du bygger större. Virket är ju en volymfråga, men när hantverkaren väl är på plats spelar det ingen roll om regeln är 2 eller 3 meter. Att ta dit en schaktmaskin kostar men att schakta 15-25 kvadrat istället för 10 påverkar inte priset nämnvärt. Sådana faktorer gör att kvadratmeterpriset minskar ju större du bygger, säger Anders Lundmark som är vd för Stilbyggare.se i Linköping och den som hjälpt oss ta fram räkneexemplet ovan.

Enligt hans erfarenhet ligger en standardaltan på cirka 1 000 kronor per kvadratmeter. Men ovanstående faktorer påverkar priset och du måste ta hänsyn till både hur du tänkt använda altanen, hur stor du vill ha den och hur tomten ser ut. Har du till exempel sank mark så måste det schaktas djupare och då krävs det mer material för att fylla upp vilket ökar kostnaden.

En ytterligare faktor som påverkar priset är materialvalet på själva golvet. Tryckimpregnerad trall är både billigast och vanligast. Dyrare alternativ är exempelvis ädelträ som t ex sibirisk lärk. 


Bli den första att värdera denna post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Renoveringen går i full fart framåt och nu var vi kommit till ett utav de viktigaste momenten, att lägga golv. Den stora frågan när man planerar att lägga nytt golv är om man vill ha parkettgolv eller trägolv. Jag är faktiskt inte helt övertyg själv och har klurat ett tag på vad som skulle bli bäst för mitt golv. Parkettgolv har helt klart sina fördelar med att det ser mycket snyggare ut än trägolv men det kostar ju väldigt mycket mer att lägga golv med parkett. Trägolv däremot är billigare och ger den mysiga lite vintage-känslan i hemmet, någonting som jag vet mina morföräldrar uppskattade väldigt mycket på sin tid. Praktiskt taget hela deras hus var enbart trägolv och det var definitivt väldigt hemtrevligt!

Jag har även tittat runt på andra möjligheter när det kommer till att lägga golv och ifall man skulle passa på att lägga in golvvärme. Golvvärme märker man knappast under sommaren och hösten men tidig vår och vinter så börjar man undra hur man någonsin kunde leva utan det. Man får upp på morgonen och golvet är varmt och skönt och du slipper skaffa tjocka tofflor. Tyvärr så uppkommer samma problem här som vid parkett, det vill säga att golvvärme är knappast billigt och vi är inte heller gjorda utav pengar. 

Det for nog bli en fortsatt fundering på detta, jag vill vara helt säker när jag ska lägga golv om det ska vara i parkett eller trägolv och om vi ska installera golvvärme eller inte.

Det var allt för denna gången!

Bli den första att värdera denna post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Uppvärmning med vedpanna eller bergvärme?


skrivet den 23 okt av Admin, klockan:13:32

Nästa grej att ta tag i ... uppvärmningen. Har kikat på lite olika alternativ men alla har sina för och nackdelar såklart. Värmeslingor i marken är ju en hyffsat billig investering men där får man å andra sidan inte ut lika hög värmegrad som med t ex vedpannor. Tittar man på vedpannor då ser jag framförallt fördelar med att ved är en naturlig "råvara" men om man inte köper en miljögodkänd vedpanna så är det en stor miljöbov istället. Sen har jag kikat på bergvärme som jag tycker är det absolut bästa alternativet MEN då är det en skyhög kostnad att installera istället. Det finns ju även luftvärmepumpar, men dessa både låter och ser inte särskilt roliga ut. Uppvärmningen är en sån stor investering så det tåls att tänka på. Just nu lutar det åt en miljögodkänd vedpanna, såklart, från Baxi. Den heter Solo Innova som enligt ett test på Sveriges Provnings- och forskningsinstitut ska ligga i den absoluta toppen vad gäller miljögodkända vedpannor. Vi får se, jag hinner kanske ändra mig ett antal gånger.


Bli den första att värdera denna post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Borra i kakel


skrivet den 23 okt av Admin, klockan:11:34

Renoveringsprojektet är på frammarsch. Idag fick jag äntligen lite tid att jobba med badrummmet. Det var verkligen på tiden.

Borrade i kakel i dag för första gången. Lite läskigt om kaklet skulle spricka mitt i badrummet. Man ska använda ett borr för kakel på låg hastighet. Ett nytt betongborr går bra också. Man får försöka rista ett starthål innan man börjar borra eftersom man knappast kan slå körnarslag och borren lätt slinter på halt kakel. När man passerat kaklet kan man byta till ett passande borr för resten av hålet. Man bör stoppa silkonmassa både i hål och plugg för att undvika att fukt tränger in och tänk på att ha rostfria skruvar där det är blött. Det gick bra och nu har jag en torkställning från Ikea och 2 glashyllor på plats.


Bli den första att värdera denna post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Att hitta rätt snickare


skrivet den 20 mar av anders_s, klockan:14:19

Jag och min fru har under en längre tid hållit på att renoverat huset. Vi har tagit det lite pö om pö på grund av brist på tid och ork. För två veckor sedan blev vi i vilket fall klara med vårt nya sovrum. Kändes rikitgt bra att få upp de nya garderoberna och den nya fantastiska fondväggen bakom sängen.

Då jag jobbar mycket och tränar fotboll med sönerna på helgen har jag svårt att hinna med allt vi ska göra med huset. Jag har länge velat bygga ny altan och det är just en sådan grej jag känner att jag inte hinner med. Således var det jag som igår gick ut på nätet för att få tag i en bra snickare som kan lägga altanen åt mig.

jag märkte relativt snart att hitta rätt snickare för jobbet inte var det enklaste. Det finns en hel uppsjö av snickare och hur ska ma veta vilka som är bra och prisvärda? Jag började istället leta på olika forum efter poster där folk har rekommenderat olika snickare. Jag fann till slut en som verkade bra och som var verksam inom mitt geografiska område. Jag ringde och bad om offert och senare under dagen var allting spikat. Nu ska altanen äntligen läggas!

 


Bli den första att värdera denna post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5